Home

Nieuws 259 x bekeken

Aantal telersverenigingen onzeker over GMO-geld

Zoetermeer – Niet alle telersverenigingen zijn zeker van hun GMO-erkenning. In het jaarverslag schrijft het Productschap Tuinbouw dat enkele telersverenigingen in 2010 een waarschuwing hebben gekregen, omdat zaken een erkenning in de weg zouden kunnen staan.

De komende maanden moet blijken of deze verenigingen de werkwijze hebben aangepast. Zo niet, dan volgt een schorsing, stelt het PT in een toelichting. In 2010 schorste het PT al eens twee verenigingen. Bij zeker één vereniging kon niet vastgesteld worden dat de vereniging daadwerkelijk regie voerde over de afzet. Het PT wil niet zeggen om welke verenigingen het gaat, of om het aantal partijen.

Uit het jaarverslag blijkt verder dat het PT in 2010 circa 100 miljoen euro GMO-gelden uitbetaalde aan telersverenigingen. Dat was 80 miljoen in 2009. Het PT kreeg extra geld voor uitvoering van de medebewindstaak voor GMO. Door scherpere controle stegen de kosten van uitvoering van de GMO-regeling door het PT met meer dan 10 procent naar circa 4 miljoen euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.