Home

Nieuws

AIVD: dierenrechtenextremisme neemt af

Zoetermeer - De intensivering van de aanpak van dierenrechtenextremisme heeft zijn vruchten afgeworpen.

Volgens de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) is er de afgelopen jaren sprake van een afname in aantal en intensiteit van illegale acties. Twee jaar geleden publiceerde de dienst nog een rapport waarin werd gesteld dat dierenrechtenextremisme groeiende was. Zo hadden in 2008 nog minstens 24 vernielingen, 17 bedreigingen, 3 brandstichtingen en 1 mishandeling plaats. Onder meer leden van Respect voor Dieren (RvD) en Anti Dierproeven Coalitie (ADC) zouden zich hieraan schuldig hebben gemaakt.

De daaropvolgende hardere aanpak van de overheid, onder meer door de oprichting van een speciaal team binnen het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), heeft volgens de AIVD effect gehad. Zonder cijfers te noemen stelt de dienst dat de laatste jaren acties van voorvechters van dierenrechten steeds meer een vreedzaam karakter hadden.

"De toegenomen aandacht van de overheid voor preventie en bestrijding is de hoofdoorzaak", zegt een woordvoerster. "Maar in een enkel geval is er ook sprake van voortschrijdend inzicht. Zo heeft ADC besloten op de politieke weg verder te gaan." Die dalende trend is voor de AIVD overigens geen reden om minder aandacht aan dierenrechtenextremisme te besteden, bezweert de woordvoerster. "Wij blijven het volgen."

Of registreer je om te kunnen reageren.