Home

Nieuws 183 x bekeken

2,5 miljard euro voor landbouw Ethiopië

Addis Abeba - De Saoedische miljardair Sjeik Mohammed Al-Amoudi investeert 1,7 miljard euro in de voedselproductie van Ethiopië.

Dat meldt persbureau Bloomberg. De Saoedi wil van Ethiopië, een land waar niet lang geleden nog voor velen de hongersdood dreigde, een voedselexporterend land maken.

Het geld wordt gebruikt om 290.000 hectares van de regering te leasen voor de productie van rijst, zonnebloemzaad en maïs. Nu al ontgint een bedrijf van Al-Amoudi, Saudi Star Agricultural Development, 10.000 hectare in de West-Ethiopische regio Gambella. Volgens Al-Amoudi kent Ethiopië uitgestrekte laaglanden waar landbouw uitstekend plaats kan vinden.

Ethiopië exporteert nu vrijwel alleen koffie en is een grote ontvanger van voedselhulp. Twee jaar geleden werden volgens het World Food Programme van de VN nog een miljoen mensen in Ethiopië met de hongerdood bedreigd. Zo’n 13 procent van de 80 miljoen zielen tellende bevolking vertrouwt ook nu nog op voedselhulp.

De regering heeft daarop besloten 3 miljoen hectare, ongeveer de omvang van Nederland, aan te bieden voor landbouwontwikkeling. Niet alleen Al-Amoudi maar ook het Indiase Karuturi Global wil land leasen. De Indiërs willen volgens Bloomberg 312.000 hectare land leasen voor de productie van suiker, rijst en palmolie.

De regering heeft tevens besloten een flink deel van de nomadische bevolking te huisvesten in nieuw te vormen dorpen, waar ze landbouw kunnen bedrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.