Home

Nieuws

ZLTO: regels GMO moeten soepeler

Amsterdam – De regels voor het verkrijgen en aanwenden van subsidies op grond van gemeenschappelijke marktordening (GMO) moeten worden versoepeld, zodat deze doeltreffender en ook buiten de tuinbouw kunnen worden ingezet. Nu belemmeren ze het verbeteren van de afzetstructuur. Dat zei Frank van Oorschot (ZLTO) op een congres van de agrarische jongerenorganisatie NAJK en diens Europese koepelorganisatie CEJA.

Brussel geeft subsidies uit voor het versterken van ketens en concurrentiekracht. Het betreft momenteel volgens Van Oorschot een totaal bedrag van 700 miljoen euro. Aan de subsidies zijn volgens Van Oorschot teveel regels verbonden. Zo moeten telers zich langjarig vastleggen bij een afzetorganisatie.

Het leidt er volgens Van Oorschot toe dat telers vast komen te zitten in structuren, terwijl ze eigenlijk op een beweeglijke markt flexibel zouden moeten zijn. Wat Van Oorschot betreft wordt ook de verplichting lid te zijn van een erkende telersvereniging afgeschaft. ”In de industriegroenten kent men deze niet, terwijl de subsector echt behoefte heeft aan een betere marktordening.”

Tevens wil Van Oorschot dat de Europese Commissie de subsidie open stelt voor bedrijven van alle sectoren, waar GMO nu vooral een zaak van de tuinbouw is. Idealiter zou in Europa maar één fonds moeten bestaan waar bedrijven een beroep op kunnen doen, aldus Van Oorschot. ”Nu klopt een tuinder om een weersverzekering te financieren aan bij de GMO, terwijl andere ondernemers elders moeten aankloppen.” Dat is inefficiënt, en kost uiteindelijk tijd en geld.

Of registreer je om te kunnen reageren.