Home

Nieuws 222 x bekeken

Yara International verwacht blijvend hoge prijzen

Oslo – Yara Internaitonal ASA noemt de markt voor kunstmest op basis van stikstof ”krap”, waardoor prijzen hoog blijven.

Buiten de Chinese markt worden fabrieken maximaal benut, aldus het Noorse concern tijdens de presentatie van de vierde kwartaalcijfers. Yara boekte een nettowinst van 1,56 miljard Noorse kronen (198,5 miljoen euro). Een jaar eerder lag de winst nog ongeveer 10 procent lager.

Het betreft de beste cijfers voor Yara ooit, aldus topman Jorgen Ole Haslestad. Hoewel de prijs op korte termijn aardig kan schommelen is het perspectief op hoge prijzen voor kunstmest op de lange termijn goed. Toch hadden analisten enkele weken geleden meer verwacht, totdat Yara plotseling een winstwaarschuwing rondstuurde.

De omzet steeg 27 procent tot 17,53 miljard Noorse kronen (2,22 miljard euro). Yara leverde qua volume 3 procent meer kunstmest af. De fabrieken werken op de maximale capaciteit, aldus Yara, waar ze vorig jaar 7 procent minder produceerden. De prijs voor de energie die de fabrieken verbruiken, stijgt het komende kwartaal met circa 95 miljoen euro, maar volgens Yara wordt dit meer dan goed gemaakt door hogere kunstmestprijzen.

De afzet van producten op basis van stikstof viel wat terug, maar dit werd opgevangen door hogere verkopen van producten op basis van NPK en ureum. In vergelijk met het vierde kwartaal van 2009 steeg de prijs voor stikstof met 46 procent, terwijl de prijzen voor NPK en ureum respectievelijk 17 en 26 procent zijn gestegen.

Of registreer je om te kunnen reageren.