Home

Nieuws 998 x bekeken

'Wolprijzen op historisch hoog niveau'

Londen – De wolprijzen liggen op het hoogste niveau in twintig jaar en de belangstelling van de wolkopers is ook erg groot. Op de eerder deze week gehouden wolveiling van de British Wool Marketing Board (BWMB) werd een notering bereikt van 157,05 pence (183 cent) per kilo terwijl 99 procent van de aangeboden 1,66 miljoen kilo werd verkocht.

De BWMB, die exclusief de wol van alle Britse schapen verhandelt en de enige nog bestaande marketingorganisatie in de Britse landbouw, schrijft de hoge prijzen toe aan een aantal factoren. Wereldwijd loopt het aantal schapen terug – in Groot-Brittannië sinds 2000 met zo’n 40 procent. Daarnaast wordt er veel reclame gemaakt voor wol en daarvan gemaakte producten. Ook zijn door de crisis de voorraden bij de verwerkers klein en moeten zij wol bijkopen.

Vanwege de grote belangstelling heeft de BWMB besloten de tot nu toe tweewekelijkse veiling de rest van dit seizoen nog maar een keer per maand te houden. ”Het verkoopniveau is voortdurend erg hoog geweest waardoor onze aanvoer van Britse wol nagenoeg uitgeput is. Om ervoor te zorgen dat er aanbod beschikbaar is tot begin juni, als het nieuwe seizoen begint, gaan we nu over op een maandelijkse veiling,” zegt directeur Ian Hartley van de BWMB.

Volgens voorzitter Frans Langrish zijn de huidige omstandigheden ’extreem’. ”We hebben begin vorig jaar al voorspeld dat de omstandigheden voor de wolhandel aan het veranderen waren en dat de opbrengsten voor de producenten aanzienlijk zouden verbeteren. Daar hebben we gelijk in gehad. Het veilingsys­teem bewijst ook zijn waarde in een gunstige markt omdat een concurrerende omgeving altijd zorgt voor de beste prijs.”

Of registreer je om te kunnen reageren.