Home

Nieuws 342 x bekeken 13 reacties

'Wettelijke bescherming voor EHS'

Den Haag - PvdA en D66 willen de gebieden in het natuurnetwerk van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) bij wet gaan beschermen.

De Tweede Kamerleden Lutz Jacobi (PvdA), Stientje van Veldhoven (D66) en Rik Grashoff (GroenLinks) hebben hun voorlopige voorstel hiervoor zaterdag gepresenteerd tijdens de actiedag Hart voor Natuur.

De Kamerleden vinden dat de provincies moeten kunnen besluiten welke natuurgebieden gaan behoren tot de EHS, die in totaal 700.000 hectare groot moet worden. Staatssecretaris Henk Bleker (Natuur) streeft vanwege de bezuinigingen juist naar een kleinere, compacte EHS van ongeveer 600.000 hectare.

Bleker wil bijvoorbeeld geen geld meer steken in het realiseren van verbindingen tussen de verschillende natuurgebieden, Van Veldhoven en Jacobi wel. Zij houden onder meer vast aan de komst van het Oostvaarderswold, de verbindingszone die volgens eerdere plannen de Oostvaardersplassen moest verbinden met de Veluwe.

D66 en PvdA geven aan dat ze willen voorkomen dat de natuur 'vogelvrij' wordt verklaard. Beschermen van de natuur is de verantwoordelijkheid van de overheid, vinden ze. ''Het kabinet schrapt grote stukken natuur. Wij gaan dat tegen door de basisnatuur in zijn geheel te beschermen. Natuur is belangrijk voor de gezondheid, waterveiligheid, economie en recreatie. En we moeten de wereld beter achterlaten voor onze kinderen en kleinkinderen'', aldus Jacobi.


Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bescherm de voedselproducent! EHS beschermen hoef je niet! Onkruit vergaat niet!!!!!

 • no-profile-image

  Dierenvriend, jij bent een BEEST!

 • no-profile-image

  PvdA, D66 en Groen Links hebben 4 Bakellendekabinetten lang de natuur en het verantwoorde faunabeheer naar de krakkemikken laten gaan en dat is en blijft hen eeuwig aan te rekenen. Bleker ziet sommige dingen helder, maar heeft nog geen flinter kaas gegeten van landschapsecologische samenhang en populatiedynamica van residente en migrerende diersoorten. Zo iemand moet zich ook niet in- of uitlaten met zulke complexe aangelegenheden. In een KENNISECONOMIE zijn daarvoor immers SPECIALISTEN! Weet u wel meneer Bleker: dat soort lastige lieden die door de overheid met zwijgplicht worden aangeroepen als het in de politieke kraam te pas komt, maar die verder hun bek moeten houden!

 • no-profile-image

  als bleker vandaag stopt met het ontwikkelen van 'natuur' dan vallen morgen de eekhoorns echt niet uit de boom.

 • no-profile-image

  Helemaal fout gekke Henkie. Bleker ontwikkelt alleen maar natuur op eigen terrein en daar leven echt geen eekhoorns. Gek trouwens dat hij geen bezwaar heeft tegen de natuurontwikkeling die hem bijna twee ton opleverde. Het is gewoon een échte CDA-er.

 • no-profile-image

  Ik ben het roerend met de politicie eens, het wordt eens tijd dat we de wereld mooi maken, zodat ons land in >schoonheid ten onder kan gaan<. Onze kinderen en kleinkinderen zitten echt te wachten op een wereld vol >natuur waarden< en mensen maar geen brood op de plank. Helaas moet ik concluderen dat de linkse kliek te vuur en te zwaard zijn >natuur geloof< zal verdedigen tot de (economische) dood er op volgt.

 • no-profile-image

  de natuur lijdt beslist geen schade door dit nieuwe beleid!
  er zijn de laatste jaren zeer veel agrarische gronden aangekocht zelfs op plaatsen waar helemaal geen natuur bestemming op ruste, ook werden er doorlopend nieuwe natuur plannen gemaakt op gronden met een agrarische bestemming.
  Door het tekort in de begroting is men nu gestopt met het aankopen en ontwikkellen van deze gronden de al bestaande gebieden worden echt niet vernietigd.
  Er wordt weer erg emotieneel gereageerd

 • no-profile-image

  Veel huishoudens komen om in de schulden, als ze niet hun uitgavenpatroon aanpassen. Katja is van het type geld blijven uitgeven, of er geld is of niet. Een tandje terug totdat het economisch weer kan hebben dat soort mensen nooit van gehoord.

 • no-profile-image

  Sjeng, hier op de Zuidas kijken we heel anders tegen die dingen aan dan jij in jouw grupstal. Wij hebben namelijk allang geanticipeerd aan de dalende conjuctuur, maar jullie kunt dat woord nog niet eens spellen. En Melkboer, jij minacht de toekomst en het levensgeluk van komende generaties. Respectloosheid is een heel erge ziekte weet jij dat wel? En dat heeft helemaal niks met links of rechts te maken! Hoewel: het meest respectloze syndicaat in ons politieke landschap is het VERDERFELIJKE CDA!

 • no-profile-image

  Katja wij melkveehouders antieciperen altijd op een dalende conjuctuur, de prijs van onze producten is nog steeds hetzelfde als 25 jaar geleden, en toch houden we de moed erin.
  En wat noem je levensgeluk?
  Mijn bedrijf ligt onder de rook van amsterdam en zomers komen hier veel fietsers uit amsterdam langs als ik dan vertel dat de politiek het hele gebied willen omvormen tot natte natuur slaat de verbazing toe.
  De amsterdammer heeft niets aan moeras, want niet iedere amsterdammer heeft een boot , maar wel een fiets!

 • no-profile-image

  Weidekoe, met Levensgeluk door een goed Natuurbeleid bedoel ik uiteraard niet het verrotzooien van onze oude cultuurlandschappen door losgelagen idioten van het Vera-allooi.Er moet in Waterland , Zaanstreek en Zeevang, maar ook hier in de Ronde Venen juist gewerkt worden aan het behoud van het unieke agrarische veenweidegebied en dat hoort op de Werelderfgoedlijst thuis. Dus absoluut geen gerotzooi met buitenlands vee, distel- en brandnetelwoestijnen en muggennevels tot midden in de stedelijke gebieden. Want dan wordt de hele streek juist onleefbaar! .

 • no-profile-image

  Daar ben ik het wel mee eens Katja maar als we op de werelderfgoedlijst komen te staan met het veenweide gebied zitten er natuurlijk ook regels aan vast,net zoals er al zoveel plannen over het groene hart gelanceerd worden jaagt dit de laatste beheerders van deze groene ruimte weg.
  Als de melkveehouders de ruimte krijgen om te ondernemen kunnen ze dit gebied onderhouden
  Maar waarom is het CDA een VERDERVELIJKE organisatie

 • no-profile-image

  Weidekoe denk nou eens na. Ze hadden het Groene Hart en het hele Noordhollandse veenweidegebied al jaren geleden voor de Werelderfgoedlijst van UNESCO moeten aanmelden. Met de boeren (en niet de natuurontwikkelidioten en nieuwe natuurgekken) als permanente en duurzame beheerders. Dan was daar een stevige geldpot voor geweest om het hele gebied tot in lengte van jaren in stand te houden. Hoofdzakelijk dankzij het CDA is het er nooit van gekomen om onze grootschalige unieke cultuurlandschappen op bestuurlijke wijze duurzaam onder te brengen en te behouden. Dat was boos opzet, want het CDA is een verklaarde vijand van natuur, landschap en milieu. Daarom is het een verderfelijke club, die gelukkig na de volgende verkiezingen weer vele toontjes lager mag gaan zingen. Onbegrijpelijk dat ze die Verhagen zo zijn gang laten gaan. Die hyperarogante molensteen zal ze straks de kop gaan kosten. Gegarandeerd.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.