Home

Nieuws 231 x bekeken 2 reacties

Wetenschap heeft geen antwoord op verspreiding dierziekten

Amsterdam – De wetenschap heeft op dit moment geen antwoord op de verspreiding van dierziekten, terwijl de risico’s voor de volksgezondheid erg groot zijn.

Dat zei Jos van de Sande, manager van GGD Hart voor Brabant in TV-programma Buitenhof. Van de Sande bekende vanwege ESBL’s daardoor niet alle kip meer te eten.

Bij Buitenhof ging Van de Sande in discussie over megastallen met Wyno Zwanenburg van de Nederlandse Vakbond voor Varkenshouders (NVV) en Sonja Borsboom van burgerinitiatief Megastallen Nee. Borsboom zei dat de dieren onnatuurlijk leven en door gebrek aan licht en gezonde lucht weinig weerstand opbouwen.

Van de Sande bevestigde dit en wees op de toename van dierziekten die overslaan op de mens, zoals Q-koorts. De ziekte is nu, volgens Van de Sande door de grootschalige ruimingen vorig jaar, onder controle gebracht. ”De risico’s zijn erg groot als een land zo overbevolkt is met zoveel dieren erbij”, aldus Van de Sande, die opriep tot een groot debat. ”de wetenschap heeft de antwoorden niet op dit moment.”

Nederlandse varkens- en kippenhouders gebruiken volgens Van de Sande ”gigantisch veel antibiotica”. ”Aan de humane kant gebruiken we de minste antibiotica van Europa, aan de dierlijke kant het meeste.” De zorg zit niet alleen bij de totale antibioticaconsumptie van de veehouderij, maar ook het gebruik van specifieke antibiotica.

Er zijn volgens Van de Sande antibiotica die in de veehouderij volop worden gebruikt, maar bij mensen alleen als laatste redmiddel op de intensive care worden ingezet. Bij grotere aantallen dieren, zoals in een megastal, bestaat het risico dat boeren sneller antibiotica inzetten om verspreiding van ziektes te voorkomen. Hierdoor neemt ook de resistentie toe onder dieren, en uiteindelijk mensen.

Van de Sande: ”willen wij de helft van Europa voeden met onze beesten, en willen we daar de risico’s voor het milieu en de volksgezondheid nog voor lopen?” Zwanenburg relativeert: ”het is waar dat we 70 procent exporteren. Maar tegelijk is wat wij eten in Nederland voor 70 procent geïmporteerd. Het betreft dus voornamelijk grensverkeer, met name met Duitsland.”

Borsboom zei dat intensieve veehouderij te verstaan als massaproductie en kostprijsconcurrentie in Nederland geen economische toekomst heeft. Volgens Borsboom kan goedkoper worden geproduceerd in Duitsland, Polen en Denemarken. Zwanenburg ontkrachtte dit met cijfers van de zeugenstapel.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Jan Cees Bron, heeft Wyno niks gezegd?

  • no-profile-image

    Het is idd weer een erg eenzijdig bericht. De discussie in buitenhof ging trouwens weer nergens over. Alle onderwerpen( Volksgezondheid, milieu, dierwelzijn, antibiotica, wetenschap die tekort schiet, emotie enz) relevant of niet worden op een hoop geflikkerd en toegewezen aan de "verschrikkelijke" intensieve veehouderij. Zolang er geen discussie op niveau kan plaatsvinden hecht ik er weinig waarde aan. De consument wordt onnodig bang gemaakt. De ggd schijt ook de broek vol maar dit komt vooral doordat ze zelf de Q koorts te laat en verkeerd aangepakt hebben.
    Als de volksgezondheid zo'n gevaar loopt zouden gezinnen in de veehouderij als eerste klachten moeten hebben. En dan bedoel ik niet de mrsa waarmee de helft van de vakantiegangers naar het buitenland ook mee thuis komt.

Of registreer je om te kunnen reageren.