Home

Nieuws 246 x bekeken

Weeronline: weinig regen dit voorjaar door La Niña

Wageningen – De komende maanden valt er weinig neerslag in  Nederland. Dat is de verwachting van Meteovista en Weeronline in hun voorjaarsverwachting. Het droge weer wordt veroorzaakt door klimaatfenomeen La Niña, zeggen zij.

”La Niña is in toenemende mate van invloed op de Atlantische Oceaan en het West-Europese weer. Het klimaatfenomeen dat elders in de wereld voor stormen en overstromingen zorgt, vergroot in Nederland juist de kans op een mooi en rustig voorjaar”, aldus de weerdeskundigen.

Weeronline verwacht dat de temperaturen dit voorjaar normaal zullen zijn voor de tijd van het jaar. Met name in maart en april wordt veel zon verwacht. Volgens meteoroloog Hans Roozen wordt het zonnige lenteweer veroorzaakt door relatief lage watertemperaturen in de Noordzee en delen van de Atlantische Oceaan. ”Er wordt minder vocht aangevoerd en dus is er minder bewolking. Bovendien zien we dit voorjaar een grote kans op hoge luchtdruk boven West-Europa.
Ook dat komt rustig en zonnig weer ten goede”, aldus Roozen.

De lage temperatuur van de zee wordt veroorzaakt door La Niña. Hierdoor is de watertemperatuur van de Atlantische Golfstroom in een half jaar vier graden gedaald. ”Ook de termperatuur van de Noordzee is lager dan normaal”, aldus klimaatanalist Rolf Schuttenhelm van MeteoVista.

Of registreer je om te kunnen reageren.