Home

Nieuws 1 reactie

Voeding wordt duurder

Amsterdam – De Nederlander zal in de loop van dit jaar 3 tot 5 procent meer moeten betalen voor voeding. Op de wereldmarkt zijn de prijzen van graan en mais in korte tijd verdubbeld, en de prijs van koffiebonen nam met 60 procent toe. Dit zal de komenden maanden doorwerken in de prijzen in de Nederlandse winkels. Dat meldde woensdag het Economische Bureau van ING.

De prijzen van voedsel op de wereldmarkt zijn vrijwel even hoog als in 2008. In Nederland had dat tot gevolg dat in maart 2009 de prijzen van voeding in de winkels zo’n 5 procent hoger waren dan een jaar eerder.

De Nederlandse consumenten hebben tot dusver niet veel van de stijgende prijzen op de wereldmarkt gemerkt. De prijzen van voeding zijn de laatste twaalf maanden 0,8 procent hoger geworden in de winkels. De Nederlanders geven gemiddeld 10 procent van hun netto-inkomen uit aan voedsel, waardoor de prijsstijging niet erg gevoeld wordt.

Niet alleen brood en andere producten waarin graan wordt verwerkt, worden in Nederland duurder door hogere prijzen op de wereldmarkt. De stijging van de graanprijzen werkt ook door in de prijs van veevoer, waardoor vlees duurder kan worden.

De inflatie wordt dit jaar geraamd op 2 procent. Dat komt niet alleen door hogere voedselprijzen, maar ook door hogere olieprijzen op de wereldmarkt. De benzine is in Nederland nu zo’n 10 procent duurder dan een jaar eerder. Later dit jaar merken de consumenten de prijsstijgingen niet alleen aan de pomp, maar ook aan de kassa, voorspelt het Economische Bureau van de ING. 

Eén reactie

  • no-profile-image

    waarom bij vlees kan en de rest gewoon duurder moet be boer nog meer sabbelen . of gewoon bij de kassa standaard maar min 10 % betalen de de varkenshouder moet zich zelf redden mischien lukt het dan nog een tijdje

Of registreer je om te kunnen reageren.