Home

Nieuws 218 x bekeken

Vleeskalversector scoort goed, maar bescheiden rendement

Een topjaar was 2009 voor de vleeskalversector. Marktleider en grootste kalfsvleesintegratie VanDrie behaalde een winst van 65 miljoen euro op een omzet van 1,45 miljard.

Ter vergelijking: vleesconcern Vion behaalde over datzelfde jaar een winst van 62 miljoen euro over een zes maal zo grote omzet. Om het nog scherper te stellen: VanDrie behaalde een rendement op de omzet van 4,6 procent, terwijl Vion het moest doen met 0,69 procent.

Ook vergeleken met de zuivel scoorde VanDrie goed. FrieslandCampina bleef met een winst van 182 miljoen euro op een omzet van 8,2 miljard steken op een marge van 2,2 procent. Daar staat dan wel tegenover dat de zuivel in 2009 nog een moeilijk jaar doormaakte. Bovendien is FrieslandCampina een bedrijf in coöperatief eigendom, dat ook via de melkprijs al een flink deel van de verdiensten uitkeert.

De kalfsvleessector, die leeft van de restproducten van de melkveehouderij (kalveren en weipoeder) bleek het in 2009 echter lang niet slecht te doen.En dan behaalden de concurrenten en ex-concurrenten van VanDrie in 2009 zelfs nog betere marges. Zo boekte Denkavit een rendement van 6,3 procent en Alpuro, dat binnenkort zal opgaan in de VanDrie Group, zelfs 6,4 procent. Vitelco, onderdeel van de Pali-groep, kon niet meekomen met deze resultaten, maar boekte in 2009 ook een goede winst.

De vleeskalverhouderij is echter een sterk cyclische sector. Het ene jaar wordt veel geld verdiend, het andere jaar duikt de sector in de verliezen. Zo zal het in 2010 niet gaan, melden de kalverintegraties. Wel staan de resultaten sterker onder druk.

Een lastiger jaar belooft 2011 te worden door de sterk gestegen grondstofprijzen. De integraties werken er echter hard aan om ook hun verkoopprijzen op te schroeven. De vraag naar vlees van hoge kwaliteit neemt wereldwijd toe, signaleert directeur Hennie Swinkels van de VanDrie Group. Bovendien is zelfs een rendement van ruim 4 procent vergeleken met andere economische sectoren nog steeds geen toprendement.

Of registreer je om te kunnen reageren.