Home

Nieuws 213 x bekeken

Veenkoloniën moet water bergen voor eigen behoefte

Wageningen - De landbouw in de Veenkolioniën hoeft in tijden van droogte niet afhankelijk te zijn van IJsselmeerwater. Maar dan moet wel land worden omgezet in waterberging. Dat blijkt uit een onderzoek van Alterra van Wageningen UR.

Alterra heeft de waterbehoefte bij een veranderend klimaat voor het gebied in Groningen en Drenthe doorgerekend. Daarbij is gekeken naar de realisering van meer oppervlaktewater met als doel regenwater op te vangen. Waterberging en het vasthouden van water maken de Veenkoloniën onafhankelijker van de waterinlaat vanuit het IJsselmeer. Water kan worden vastgehouden in het Hunzedal.

Voor de landbouw in de Veenkoloniën wordt veel water aangevoerd vanuit het IJsselmeer. Door klimaatverandering zal dit nog verder toenemen, is de verwachting.
Om in de eigen waterbehoefte te voorzien zou in extreme situaties tot 13 procent van het land moeten worden ingezet als waterberging.

Of registreer je om te kunnen reageren.