Home

Nieuws

'Veel te verbeteren in de provincie'

Amsterdam - Statenleden hebben te weinig informatie om te kunnen beoordelen of het provinciale beleid goed wordt uitgevoerd. De provinciale bestuurders geven niet genoeg leiding. De samenwerking met gemeenten komt daardoor in de knel. Dat blijkt uit een onderzoek van de Volkskrant van ruim tweehonderd rapporten die de provinciale rekenkamers de laatste jaren hebben gepubliceerd.

De provincies Groningen en Noord-Brabant scoren het slechts. Zeeland en Noord-Holland doen het goed. Sinds 2006 zijn provincies verplicht hun beleid te laten controleren door rekenkamers. Er is nogal wat kritiek over de provinciale begrotingen en geldstromen binnen de provincie.

Uit de rapporten komt ook naar voren dat de aanleg en het onderhoud van wegen, fietspaden en bruggen beter kan. Over de procedures van de aanbesteding van het openbaar vervoer zijn de rekenmeester redelijk tevreden. Ook waterhuishouding hebben de provincies redelijk op orde in het bijzonder de aanpak van waterbeheer en wateroverlast.

In 23 van de 211 onderzochte projecten zijn de provinciale rekenkamers uitgesproken positief.

Of registreer je om te kunnen reageren.