Home

Nieuws 284 x bekeken

’Veel interesse ondiepe aardwarmteboringen’

Zoetermeer – Onder telers bestaat veel belangstelling voor relatief onbekende ondiepe aardwarmteboringen. Dat blijkt uit een voorstel voor onderzoek naar praktijkkansen voor deze goedkope manier van aardwarmte op circa 500 tot 1.000 meter.

De sectorcommissie van het Productschap Tuinbouw beslist later deze maand over een subsidie-aanvraag voor dit praktijkonderzoek.

Gangbare aardwarmteboringen reiken tot aardlagen op circa 2 kilometer diepte, maar deze boringen kosten vele miljoenen en zijn tamelijk risicovol, waardoor telers moeilijk financiering krijgen.

In een quickscan op een praktijkbedrijf blijkt dat er kansen liggen voor deze minder risicovolle ondiepe boormethode. Volgens het Productschap Tuinbouw is er interesse van bedrijf uit Brielle, Berlikum en Limburg. Onduidelijk is of dit bedrijven zijn met diepe boorplannen. Verder heeft een aantal tuinders aangegeven te willen meedraaien in een klankbordgroep.

Het onderzoek naar ondiepe aardwarmteboring moet duidelijk maken waar de geschikte aardlagen liggen, maar ook welke goedkope boortechnieken beschikbaar zijn. Ook willen de onderzoekers weten hoe kansrijk combinaties zijn met WKK en hoe het potentieel van de warmte zich verhoudt tot diepere aardwarmteboringen.

Of registreer je om te kunnen reageren.