Home

Nieuws 177 x bekeken

Veehouderij voornaam thema in verkiezingen

Den Haag – Het CDA in Overijssel wil de vestiging van nieuwe intensieve veehouderijen in beginsel niet meer toestaan. In Gelderland pleit het CDA juist voor een agrarische hoofdstructuur.

Daarmee ontwikkelt de plaats van de veehouderij zich tot een belangrijk thema in de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen van 2 maart.

Theo Rietkerk, CDA-lijsttrekker in Overijssel, wil de ontwikkeling van agrarische bouwkavels in landbouwontwikkelingsgebieden beperken tot de bestaande bouwkavels. “Geen grootschalige nieuwvestiging dus. Wij willen geen roze golf uit Brabant.” Alleen in heel uitzonderlijke gevallen wil Rietkerk nieuwe gezinsbedrijven op nieuwe kavels toestaan.

De Gelderse CDA-lijsttrekker Jan Jacob van Dijk pleitte dinsdagavond, op een verkiezingsavond in Geldermalsen met staatssecretaris Henk Bleker, voor een Agrarische Hoofdstructuur als tegenhanger van de Ecologische Hoofdstructuur. Volgens Van Dijk moeten agrarische belangen weer voorop staan, en niet natuurontwikkeling.

De verwijzing naar een Agrarische Hoofdstructuur is wat ongelukkig: van oudsher is vooral de PvdA hiervan een voorstander. CDA en VVD hebben zich landelijk altijd verzet tegen een AHS, uit vrees dat boerenbedrijven elders dan in het gedrang komen.

Het Groningse VVD-Kamerlid Janneke Snijder-Hazelhoff ageert tegen de beperkingen die haar provincie de veehouderij wil opleggen. Gedeputeerde Staten besloten daar onlangs ook de uitbreiding van bestaande veebedrijven aan banden te leggen. Eerder verbood GS al de komst van nieuwe veehouderijen. Volgens Snijder draait Groningen de veehouderij de nek om. Ze heeft staatssecretaris Bleker om een reactie gevraagd.

Wageningen Universiteit bood Bleker dinsdag een rapport aan over een ‘zorgvuldige veehouderij’. Volgens de WUR ligt de toekomst van de veehouderij in verdere modernisering met behulp van nieuwe technieken, een goede hygiëne en aandacht voor het dier. De bedrijfsomvang moet daarbij niet op voorhand worden beperkt.

Christel Labee

Of registreer je om te kunnen reageren.