Home

Nieuws 217 x bekeken

Varkensprijs 2010 nagenoeg gelijk aan 2009, biggenprijs ruim 4 euro lager

Hardenberg – Varkenshouders hebben in 2010 gemiddeld nagenoeg de zelfde prijs ontvangen voor hun varkens als in 2009. De gemiddelde biggenprijs pakte vorig jaar ruim 4 euro lager uit dan een jaar eerder.

Dat blijkt uit het varkens- en biggenprijzenonderzoek over 2010 dat De Groene Belangenbehartiger (DGB) vandaag heeft bekend gemaakt. DGB doet het onderzoek in opdracht van de Nederlandse vakbond varkenshouders.

De gemiddelde varkensprijs die de deelnemers in het varkensprijzenonderzoek realiseerden in 2010 was € 1,371 per kilo geslacht gewicht. Dat is 0,1 cent lager dan een jaar eerder. Ten opzichte van 2008 was de prijs in 2010 13,5 cent lager. De conclusie van DGB is dat de varkensprijs al twee jaar te laag is. De hoge kosten voor voer en mest in combinatie met de stagnerende prijsontwikkeling maken dat de rendementen op de bedrijven onder druk staan.

Deelnemers in het biggenprijzenonderzoek realiseerden een gemiddelde opbrengstprijs van € 44,26 per big. De gemiddelde koppelgrootte kwam uit op 243,7 biggen. In 2009 was die prijs € 48,65 per big bij een gemiddelde koppelgrootte van 233,3 biggen.

In het biggenprijzenonderzoek constateert DGB dat de toeslagen die worden betaald op de verschillende biggennoteringen oplopen. Voor zeugenhouders is het daarom belangrijk om de markt goed in de gaten te houden en vaker in onderhandeling te gaan met de handelaar over de hoogte van de toeslagen, aldus DGB.

Het varkens- en biggenprijzenonderzoek is één van de belangrijkste activiteiten van DGB. Varkenshouders kunnen rechtstreeks via internet doorgeven wat ze hebben ontvangen voor hun dieren. DGB wil geen nadere gegevens verstrekken over aantallen varkenshouders en aantallen dieren die in het onderzoek zitten. DGB-directeur Marc Logtenberg: ”Het gaat om miljoenen dieren.”

Of registreer je om te kunnen reageren.