Home

Nieuws

VWA: geen pluimvee uit Zweden gekomen

Den Haag – De Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) constateert dat er vier transporten met broedeieren uit de regio zijn gekomen in Zweden waar New Castle Disease (NCD) is vastgesteld.

Na de eerste uitbraak van de ziekte, op 4 februari, heeft de VWA een traceringsonderzoek gedaan. In de periode zijn geen NCD-gevoelige dieren of eieren vanuit Nederland naar de getroffen provincie vervoerd.

Het Zweedse ministerie van landbouw meldde vandaag een tweede besmetting met NCD bij de werelddiergezondheidsorganisatie OIE. Het gaat om een koppel van 14.500 dieren in Orsundsbro, ongeveer 50 kilometer ten noordwesten van Stockholm. De dieren zijn besmet geraakt via wilde vogels. Het koppel is inmiddels geruimd en er beschermingszones ingesteld rondom het bedrijf. De eerste uitbraak van begin februari was op het Zweedse eiland Gotland.

Het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE). adviseert pluimveehouders hun dieren goed te vaccineren tegen NCD. ”De Nederlandse pluimveesector is zeer afhankelijk van een onbelemmerde export van dieren, eieren, pluimveevlees en eiproducten. Een uitbraak met NCD zou deze export aanzienlijk belemmeren”, aldus PPE.

Of registreer je om te kunnen reageren.