Home

Nieuws 165 x bekeken

’VS kent al lang boerenvergoeding voor plattelandsdiensten’

Amsterdam – De VS is niet tegen een EU die subsidies verstrekt aan boeren voor het verlenen van publieke diensten zoals landschapsbeheer. De VS zelf kent al decennia vergelijkbare programma’s. Dat zei Maurice House, hoofd van de landbouwafdeling van de Amerikaanse delegatie bij de EU.

House, die in Amsterdam sprak op een internationaal agrarisch jongerencongres van NAJK en Ceja, waarschuwt tegelijk dat de EU de landbouw steeds meer als hobby dreigt te behandelen. ”De landbouw is een business. Je kunt boeren niet opzadelen met steeds meer taken waar ze nooit om gevraagd hebben. Zeker als de opbrengst van deze taken moeilijk meetbaar is, is het lastig voor concurrenten op de wereldmarkt het subsidiesysteem niet te zien als ouderwetse steun.”

House noemt de houding van de EU tegenover boeren fundamenteel anders dan die van de VS. Met name de focus van beleidsmakers op gezinsbedrijven en het in leven houden van plattelandsgemeenten valt hem op. ”In de VS produceren boeren een cultuur, terwijl in de EU de cultuur boeren soms lijkt te worden opgelegd. In de VS is boeren toch in de eerste plaats een business.”

Of registreer je om te kunnen reageren.