Home

Nieuws

Uitstel aanpassing GMO leidt tot tijdsdruk bedrijven

Zoetermeer – Vertraging bij het opstellen van het Nederlandse GMO-beleid brengt afzetorganisaties voor groente en fruit onder tijdsdruk.

Dat blijkt uit stukken van het Productschap Tuinbouw (PT). Het PT, uitvoerder van de GMO-regeling, wil voor 1 juli een nieuwe nationale GMO-strategie opstellen. Normaal moet een nationale strategie voor 1 mei opgesteld worden.

Afzetorganisaties moeten voor 15 september al hun GMO-plannen voor 2012 indienen, deels gebaseerd op die nieuw te vormen nationale strategie. Het PT erkent dat de planning krap is, maar dat komt door vertraagde Europese besluitvorming.

Volgens de koepel voor afzetorganisaties DPA moet gewacht worden op nieuwe Europese regels voor GMO, de recast. Op zijn vroegst in mei zal de nieuwe Europese wijziging van GMO pas in stemming komen. Die moet een einde maken aan onduidelijkheden in de uitvoering. Nederland, België, Duitsland en Engeland lopen tegen problemen op met GMO door verschillende interpretaties.

De nationale strategie moet nieuwe eisen en voorwaarden voor GMO-gelden benoemen. Ook wil de sector interventie opnemen in de nationale strategie.

Of registreer je om te kunnen reageren.