Home

Nieuws 264 x bekeken

UV-licht kan PRRS-virus inactiveren

Minnesota – Ultraviolet licht kan het PRRS-virus inactiveren.

Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Minnesota. PRRS is een varkensziekte die wereldwijd voorkomt. Het veroorzaakt vooral vruchtbaarheidsstoornissen bij zeugen en luchtwegproblemen bij jonge varkens.

Het was al bekend dat ultraviolet licht virussen, bacteriën en parasieten kan neutraliseren omdat het licht de aminozuren verstoort die een rol spelen bij de vermeerdering. Hierdoor stopt de groei van het virus.

In het onderzoek is gekeken naar het effect van UV-licht op de concentratie en de vitaliteit van het PRRS-virus op materialen in varkensstallen. Hierbij werd het virus op verschillende materialen gebracht, waarna het behandeld werd met UV-licht. Hierbij blijkt het virus door het UV-licht in hoeveelheid afneemt. Bij een blootstelling van 10 tot 50 minuten aan het UV-licht bleek het oppervlakte virusvrij.  De methode kan effectief zijn voor het virusvrij krijgen van stallen.

Of registreer je om te kunnen reageren.