Home

Nieuws 277 x bekeken

Tuinbouworganisaties Almería verbolgen over Engelse pers

Tuinbouworganisaties in het Spaanse Almería zijn uiterst verontwaardigd over een reportage in de Britse krant ’The Guardian’.

Hierin wordt gesteld dat de Spaanse tuinbouw op grote schaal draait op uitbuiting van illegale werknemers ’die voldoet aan de definitie van moderne slavernij die wordt gehanteerd door de VN’.

Behalve een geschreven artikel in de krant is er ook een videoreportage van 13 minuten te zien op de web-site van The Guardian. Hierin wordt een aantal illegaal in Almería verblijvende Afrikanen geportretteerd die onder erbarmelijke omstandigheden wonen en een groot deel van de dag doorbrengen met het aankloppen bij tuinbouwbedrijven om, doorgaans tevergeefs, te vragen om werk.

Ook wordt getoond hoe het Rode Kruis en een Spaanse religieuze organisatie gratis opvang en maaltijden verstrekken. Aan het eind wordt door een, Senegalese, woordvoerder van een bond van buitenlandse arbeiders opgeroepen om aan deze ’moderne vorm van slavernij’ een halt toe te roepen door de producten uit Almería te boycotten.

Zowel in de lokale pers als door de tuinbouworganisaties is woedend gereageerd. De plaatselijke krant ’La Voz de Almería’ spreekt van een schoolvoorbeeld van ’journalistieke manipulatie en stommiteit’ door een krant die doorgaans ’pretendeert een voorbeeld te zijn van kwaliteit’.
Volgens koepelorganisatie Hortyfruta is gemakkelijk aan te tonen dat illegale arbeid absoluut niet op grote schaal voorkomt. In Almería staan in totaal 45.000 werknemers bij de sociale verzekeringen ingeschreven die werkzaam zijn in de tuinbouw, sorteerstations niet meegerekend, waarvan 27.000 buitenlanders. Samen met de families van de 15.000 tuinders zelf wordt daarmee volledig voorzien in de arbeidsbehoefte van de bijna 26.000 ha kassen.

Hortyfruta stelt dat het verblijf van illegale buitenlanders een logisch gevolg is van het feit dat Andalucië de grens vormt tussen het arme Afrika en het rijke Europa. Nadat miljoenen hen al zijn voorgegaan, blijft het voor véél Afrikanen aanlokkelijk om in gammele bootjes naar Europa te komen. De opvang van illegalen vormt een groot probleem en mensen wonen vaak onder onacceptabele omstandigheden. In Almería méér dan in Engeland, om dat ze hier nu eenmaal binnenkomen. Het betreft echter een kwestie die héél Europa aangaat, doch de tuinders in Almería niet kan worden aangerekend.

Een woordvoerder van Coexphal zegt dat vaak vergeten wordt dat tuinders er absoluut niet bij gebaat zijn om mensen voor een hongerloontje illegaal aan te nemen, nog afgezien van de strenge controles en de hoge straffen die daar uit voort kunnen vloeien. ”Mensen die slecht betaald worden zijn snel weer weg en daar heeft een tuinder niets aan. Hoe langer je mensen blijven, hoe productiever ze worden, hoe meer het oplevert en hoe prettiger je werkt.”



Of registreer je om te kunnen reageren.