Home

Nieuws

Tuinbouw nog niet bevreesd voor belangen in Marokko

Tanger – Nederlandse partijen in de tuinbouw zijn niet bevreesd voor gevolgen van demonstraties in Marokko.

In het Noord-Afrikaanse land hebben diverse Nederlandse partijen belangen en vestigingen. Volgens Rein Osinga, directeur van Van Oers United, zijn geen grote problemen te verwachten. Osinga is zelf in Tanger. ”Ik heb zelf wat ingeslagen ramen gezien bij lokale banken en verzekeringsbedrijven. Ik denk dat de bevolking de woede al heeft gekoeld.” Het bedrijf heeft drie vestigingen in Marokko en breidt nog altijd de groenteproductie uit in het land. ”Onze activiteiten gaan gewoon door.”

Baltussen, opkweker van preiplanten uit Asten, heeft een eigen vestiging in Agadir. Ook hier merkt Baltussen weinig van onrust. ”We vliegen nog elke week heen en weer. Het seizoen begint weer, maar we merken niets van onrust.”

Het ministerie van ELI organiseert in april een tuinbouwhandelsdelegatie naar Marokko en Tunesië. Ook hier gaat de voorbereiding gewoon door, stelt de koepel voor afzetorganisaties DPA. ”We zullen een week van tevoren een eindbesluit nemen, maar tenzij er grote onrusten uitbreken, zullen we gewoon gaan”, stelt Hans van Es, DPA-directeur.

Van de Noord-Afrikaanse landen is Marokko het belangrijkste Nederlandse investeringsgebied, denkt ook Plantum, koepel voor producenten van uitgangsmateriaal. Zij hebben geen verontrustende signalen van leden ontvangen.

Of registreer je om te kunnen reageren.