Home

Nieuws 1 reactie

Topeconoom waarschuwt voor vertraging groei

Moskou - De Europese bezuinigingswoede vertraagt in combinatie met hoge voedsel- en grondstofprijzen economische groei en daarmee herstel van de consumptie.

Dat heeft de Nobelprijs-winnende professor economie Joseph Stiglitz gezegd op een conferentie in de Russische hoofdstad Moskou.

Europese landen werden door de schuldencrisis in met name Griekenland maar ook Portugal, Ierland en Spanje gedwongen hun uitgavenpatroon te wijzigen, aldus Stiglitz. Landen als het Verenigd Koninkrijk dreigen met hun “excessieve fiscale soberheid” echter hun normaal grote economisch groeipotentieel te vernietigen.

De laatste drie maanden kromp de Britse economie reeds onverwacht met 0,5 procent. Stiglitz zei tegenover investeerders niet zeker te weten of de wereldeconomie tegen een dubbele dip zal aanlopen, maar dat vertraging van groei door de maatregelen onvermijdelijk is.

De federale overheid van de VS beweegt zich snel richting de wettelijk toegestane staatsschuld. In het verleden is dit vaker gebeurd, maar werd de grens door het congres opgetrokken door de wet te amenderen. Nu een president van de Democratische Partij regeert maar de Republikeinse Partij het congres controleert is amendering onzeker.

Stiglitz stelt dat het uitgavenpatroon van de VS op zichzelf geen onoverkomelijk probleem is, maar de bestemming van het geld. Eerder zei Stiglitz op het Wereld Economisch Forum reeds dat de VS meer moet investeren in de echte economie, zoals de landbouw, in plaats van geld te besteden aan wapensystemen die niet werken tegen vijanden die niet bestaan.”

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Investeren in landbouw om de productie op te voeren? Zijn boeren gebaat bij meer productie tegen bodemprijzen? Ziet deze econoom de landbouw zoals altijd, de activiteit die de economische groei / luxe van de rest betaalt. Is dat economische groei, die heilig is verklaard door de mensheid?
    Laten we eerst eens denken aan ons leefmilieu en minder aan meer meer luxe op een uitgeputte aardbol.

Of registreer je om te kunnen reageren.