Home

Nieuws

Topambtenaar: EU biedt genoeg bundelingsmogelijkheden voor boeren

Amsterdam – Boeren en tuinders in de EU kunnen wel degelijk gemakkelijk hun krachten bundelen. Dat zegt Maria Rehwinkel van het directoraat-generaal (DG) Concurrentie, onderdeel van de Europese Commissie.

Volgens Rehwinkel bestaat bij boeren ten onrechte het idee dat supermarkten en voedingsconcerns wel gemakkelijk kunnen groeien, maar agrariërs niet.

Rehwinkel doet haar uitspraak tijdens een internationaal congres van jonge boeren in Amsterdam. Ze haalt na afloop van de toespraak een bezoek aan de Albert Heijn in Amsterdam aan. ”In Nederland is de concurrentie tussen supermarkten moordend, en dat is goed. Het is waar dat de concentraties in de detailhandel groter zijn dan in de agrarische sector, maar het werkt: de prijzen gaan omlaag, de kwaliteit en diversiteit zijn gewaarborgd, en de consument profiteert dus. Er zijn verschillende onderzoeken geweest in Europa en uit geen daarvan blijkt dat de supermarkt de prijzen ongestraft kan verhogen. Er is geen bewijs dat de boeren zijn afgezet door de supermarkt.”

Volgens Rehwinkel is samenwerking of bundeling door agrariërs eenvoudig mits het om ”structurele samenwerking” gaat. Bundelingsinitiatieven mogen wat betreft de topambtenaar uit Scandinavië niet eenvoudigweg een mechanisme voor het ophalen van subsidie zijn. ”De mededingingsregels gelden niet, mits de partijen gezamenlijk niet meer dan 40 miljoen euro omzet realiseren of 15 procent marktaandeel hebben."

Als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, is samengaan ook toegestaan. Net zoals dat geldt voor bedrijven buiten de sector of verderop in de keten, aldus Rehwinkel.

Ze wees op het succes van coöperaties. Wanneer de beperkingen worden opgeheven, bestaat volgens Rehwinkel het risico dat individuele bedrijven dichtbij ”prijsafspraken” komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.