Home

Nieuws 275 x bekeken

'Toezicht Argentinië op kwaliteit zuivelexport onvoldoende'

Brussel – Het toezicht van Argentinië op de zuivel bestemd voor export naar de EU laat te wensen over.

Met name de controle op runder-tbc en brucellose is niet waterdicht.

Dat hebben inspecteurs van de FVO, het veterinair controle-orgaan van de Europese Commissie, vastgesteld op grond van een bezoek aan het Zuid-Amerikaanse land in oktober vorig jaar.

De inspecteurs bezochten onder meer 3 van de 49 melkveebedrijven die over een erkenning beschikken om te exporteren naar de EU. Op een van de bedrijven waren niet alle dieren getest op brucellose. Bovendien werden de dieren veel te laat gevaccineerd tegen brucellose.

Op een ander bedrijf waren positieve testen op runder-tbc achtergehouden, en alleen de negatieve testen bekendgemaakt. De Argentijnse veterinaire dienst trok daarop onmiddellijk de tbc-vrije status van het bedrijf in, alsmede de erkenning om naar de EU te exporteren.

Vervolgens werd de gehele zuivelexport naar de EU tijdelijk geblokkeerd, in afwachting van een onderzoek naar de diergezondheid op alle zuivelbedrijven. Onduidelijk is of dit onderzoek al is afgerond.

Argentinië is een belangrijke zuivelexporteur met een productie van circa 10 miljoen ton (vergelijkbaar met Australië).

Of registreer je om te kunnen reageren.