Home

Nieuws

'Toelating voor honing met transgene maispollen'

Luxemburg - Honing met sporen van transgene mais moet worden beschouwd als een product dat toelating nodig heeft om op de markt te worden gezet. Dat zegt advocaat-generaal Yves Bot in een advies aan het Europese Hof van Justitie.

Bot heeft donderdag zijn advies gegeven in een zaak die een imker had aangespannen tegen de Duitse deelstaat Beieren. Het Hof zal het advies later betrekken in zijn uitspraak. Het advies is daarbij leidend.

De imker maakte de zaak aanhangig toen bleek dat in zijn honing sporen werden gevonden van het insectenresistente transgene maisras Mon810. De sporen waren afkomstig van verschillende proefvelden van de deelstaat, waar onderzoek werd gedaan.

Advocaat-generaal Bot neemt het standpunt in dat honing met sporen van de transgene mais moet worden beschouwd als een product dat is gemaakt van genetisch gemodificeerde grondstoffen. Het maakt volgens hem niet uit of dat bewust is gedaan of niet. Hij vindt dat de honing officieel moet worden toegelaten op de markt. Daarbij maakt het volgens hem niet uit of de mais zelf al was toegelaten in Europa.

Of registreer je om te kunnen reageren.