Home

Nieuws 238 x bekeken 1 reactie

'Toekomst veehouderij ligt in techniek'

Den Haag - De veehouderij kan het best verduurzamen door gebruik te maken van moderne technieken en te produceren onder zo klinisch mogelijke omstandigheden. Schaalvergroting hoeft daarbij geen probleem te zijn.

Dat stellen Aalt Dijkhuizen, bestuursvoorzitter van Wageningen Universiteit (WUR), en Martin Scholten, hoofd van de Animal Sciences Group van dezelfde universiteit. Zij overhandigden dinsdag een essaybundel over ‘zorgvuldige veehouderij’ aan staatssecretaris Henk Bleker (ELI).

De bundel is de bijdrage van de WUR aan het voortgaande maatschappelijk debat over de veehouderij. Beide ‘Wageningers’ vinden dat dat debat te zwartwit, te ongenuanceerd wordt gevoerd. “Wij komen met een contra-intuïtieve boodschap: grootschalig hoeft niet meteen industrieel te zijn”, aldus Scholten.

Dijkhuizen en Scholten vinden dat de overheid meer ruimte moet bieden aan zogeheten ‘koplopers’ in de veehouderij. Recente plannen van provincies, onder druk van maatschappelijk verzet tegen ‘megastallen’, om de omvang van veebedrijven te beperken staan daar haaks op, menen ze.
Staatssecretaris Bleker kondigde vorige week aan dat hij nog voor de zomer een maatschappelijk debat over megastallen wil organiseren. Dat moet uitmonden in een kabinetsvisie op de toekomst van de veehouderij, te verschijnen in september.

Bleker is ervoor beducht “dat het grote geld het familiebedrijf wegdrukt” en wil dat daaraan speciale aandacht in het debat wordt besteed. Zowel Dijkhuizen als Scholten menen dat het daarmee zo’n vaart niet zal lopen. Op verzoek van Bleker willen ze daar nog wel onderzoek naar doen.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Wel of geen MEGA stallen heeft niets te maken met technisch haalbaar zijn. Het heeft te maken met de acceptatie van de burger bevolking. Deze mensen zijn democratisch in de meerderheid in ons land en kunnen op democratische gronden besluiten wat zij wel en niet wenselijk achten in Nederland. MEGA stallen hebben ze als niet wenselijk bestempeld, omdat ze vrezen voor gezondheid, dierwelzijn maar vooral >landschap ontsierende< bouwwerken. Het alternatief zou kunnen zijn MEGA stallen op een Derde Maasvlakte. Kan alle voer per schip worden aangevoerd zonder overslag voor de koe of het varken. Geen RMO meer nodig, pijplijn Melkput --- Zuivelverwerker. Mest via pijplijn in tanker retour vracht naar voer leverancier. Alle pproblemen zijn technisch opgelost en Nedeland kan op enkele akkerbouw percelen na één grote speelweide worden voor de burger bevolking.

Of registreer je om te kunnen reageren.