Home

Nieuws 216 x bekeken 1 reactie

Tijssen: dubbele agenda bij zwijnenbeleid

Nijkerk – De gang van zaken rond de wilde zwijnen die afgelopen zondag uit de Zuid Willemsvaart werden gehaald en vervolgens zijn vrijgelaten in natuurgebied de Groote Peel toont aan dat er in de praktijk een dubbele agenda wordt gahanteerd voor het zwijnenbeleid. Dat zei Mark Tijssen van de Limburgse LLTB in de vergadering van de sectorcommissie varkenshouderij van het PVV.

“Op papier geldt er een nulstandbeleid voor zwijnen buiten de aangewezen gebieden op de Veluwe en de Limburgse Meinweg; in de praktijk lopen de dieren overal en zijn er natuurorganisaties en beheerorganisaties die dat stimuleren. Met de risico’s voor de varkenshouderij wordt in de praktijk totaal geen rekening gehouden, terwijl deze sector wel de kosten moet dragen als er een ziekteuitbraak is”, aldus Tijssen.

In de ogen van Tijssen maakt de gang van zaken van afgelopen zondag duidelijk hoe slecht het zwijnenbeleid in Nederland is georganiseerd. De verantwoordelijkheid ligt bij de provincies die in de praktijk zeer verschillend omgaan met de regels. Gelderland hanteert een stevig jachtbeleid dat er op is gericht om de zwijnenstand zoveel mogelijk in toom te houden. Andere provincies hanteren veel striktere regels, waarbij sterke beperkingen aan de jagers worden opgelegd om te dieren te kunnen schieten.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Ach Mark, hou toch op man........... Jij weet toch ook hoe het zit met die zwijnen in de Peel. Jagers hebben die gewoon uitgezet, dat gaat al een hele tijd zo. Die willen jagen in de Peel, nou dat kan alleen als er gegronde redenen voor zijn. Die redenen hebben ze zelf gecreeerd. Zet zwijnen uit, informeer de boeren over het gevaar van aanwezige zwijnen ivm ziektes op hun bedrijf en je kunt gaan schieten. En jij meent nog dat het anders is.................."Pietertje, kom maar gauw wisselen, het gaat steeds beter". In Meijel en Neerkant en Roermond weten ze precies hoe dit moet. Jij laat je gewoon voor de gek houden. Advies: Indien er zwijnen moeten worden afgeschoten in de Peel, laat dit doen door onafhankelijken. Zo zijn die lui uit Neerkant eo. hun geld kwijt, die ze in Geldern of in Weert betaalden voor hun "wilde varkens" en ze hebben er geen schietplezier van. Bovendien zou ik die lieden sowieso al niet toelaten in de Peel, want daar huizen ook nog dassen en die worden door deze heerschappen ook beschouwd als concurrent van "den Jager". Het is allemaal niet zo moeilijk. "Nadenken, Pietertje".

Of registreer je om te kunnen reageren.