Home

Nieuws

Syngenta kiest voor nieuwe strategie

Bazel - De omzet van Syngenta is in 2010 67 procent gestegen tot 11,6 miljard dollar (8,48 miljard euro), maar de nettowinst daalde een procent tot 1,39 miljard dollar (1 miljard euro). De producent van gewasbeschermingsmiddelen en zaaigoed zet een strategische ommezwaai in om de prestaties op te voeren.

Sygnenta verkocht 9 procent meer middelen, maar zag prijzen 6 procent dalen. De omzet kwam 3 procent hoger uit op 8,9 miljard dollar (6,5 miljard euro), bij een brutowinst van 2,2 miljard dollar (1,67 miljard euro). Prijzen dalen vooral doordat veel goedkope glyfosaat-middelen uit China worden ingevoerd. De Zwitsers stellen dat de verkoop van nieuw geïntroduceerde producten 25 procent is gestegen tot 5 procent van de totale omzet.

Syngenta meldt dat verkopen in Europa en vooral Frankrijk weer aantrekken, terwijl ondanks de droogte ook meer is verkocht in Oost-Europa. Het bedrijf claimt ook het marktleiderschap in Zuid-Amerika verder te hebben uitgebouwd. De brutowinstmarge van de divisie komt uit net onder de 25 procent.

De divisie die zaaigoed ontwikkelt en vermarkt zag de omzet 8 procent stijgen tot 2,8 miljard dollar (2 miljard euro). De brutowinst steeg tot van 256 naar 357 miljoen dollar (260 miljoen euro). De brutowinstmarge steeg van 10 procent tot 12,7 procent. In Oost-Europa profiteert Syngenta van de verbeterde beschikbaarheid van krediet voor boeren. De brutowinstmarge op de totale omzet komt op 21,5 procent.

Volgens topman Mike Mack kan het bedrijf, de grootste in gewasbeschermingsmiddelen en na Monsanto de nummer twee in zaaigoed, de cijfers verder opschroeven. Mack laat daartoe de twee divisies voor zaaigoed en gewasbeschermingsmiddelen fuseren. Hierdoor kan volgens Mack rond 2015 jaarlijks voor circa 650 miljoen dollar (475 miljoen euro) aan besparingen worden gerealiseerd.

Syngenta stelt zich ten doel de komende vijf jaar een brutowinstmarge van 22 tot 24 procent te bereiken. Syngenta wil jaarlijks 0,5 procent marktaandeel winnen. Het bedrijf wil tevens geholpen door tactisch terugkopen van aandelen het dividend opkrikken.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.