Home

Nieuws

Swaziland is blij met overvloedige regen

Siphofaneni – In Zuid-Afrika heeft de hevige regen grote gebieden onder water gezet, en de vrees is dat het nog erger wordt. Maar in het naburige Swaziland zijn de inwoners blij dat ze eindelijk water zien in hun door droogte geteisterde gebied.

Twintig jaar lang hebben de inwoners van Siphofaneni en omgeving overleefd op voedselrantsoenen. Bij gebrek aan regen leverden hun gewassen nauwelijks graan op. Maar dit jaar kijkt landbouwer Elias Mamba erg uit naar de oogst op zijn 5 hectare grote perceel. ”Ik vermoed dat we door de regen niet langer van voedselhulp afhankelijk zullen zijn. Tijdens de droogte konden we niets oogsten. Voor het eerst in de geschiedenis van dit land zullen we voedsel kunnen schenken aan andere landen.”

Mamba, die voorzitter is van een plaatselijke landbouwersvereniging, is ook in zijn nopjes omdat het Lubovane-reservoir voor het eerst sinds zijn voltooiing in 2008 tot aan de rand gevuld is. Het meer heeft zijn maximumcapaciteit van 160 miljoen kubieke meter water bereikt en nog steeds komt er water bij.

”De gemeenschap is naar de dam komen kijken en we zijn zeer optimistisch dat niet alleen de landbouw hier voordeel zal uit halen”, zegt Mamba.

Het waterpeil staat zo hoog dat Swaziland Agriculture and Water Development Enterprises (Swade), het parastatale bedrijf dat de dam bouwde, vertegenwoordigers moest sturen naar de huizen die het dichtst bij de oever staan. ”Ze bevinden zich boven de lijn tot waar water in het slechtste geval kan komen”, verzekert Gugulethu Hlophe, communicatiemanager van Swade. ”Er zijn voorzorgsmaatregelen genomen opdat de huizen rond het reservoir niet getroffen worden door overstromingen.”

Zodra het reservoir zijn maximumcapaciteit bereikt heeft, vloeit het water terug naar de rivier, zegt Arthur Belsey, directeur van het Lower Usuthu Small-holder Irrigation Project (Lusip).

Of registreer je om te kunnen reageren.