Home

Nieuws 439 x bekeken

Structuurontwikkeling stuwt grondprijzen Zweden omhoog

Stockholm – De landbouwgrondprijzen in Zweden zijn vorig jaar met gemiddeld 16 procent gestegen.

Ook in het voorafgaande jaar 2009 was al sprake van een dergelijke prijsstijging. Dat constateert de bedrijfsadviesdienst van sectororganisatie LRF. Het prijsniveau per hectare varieert tussen de omgerekend 20.600 euro per hectare in de beste landbouwregio’s in de zuidelijke helft van het land en ruim 1.700 euro in het uiterste noorden. Volgens de bedrijfsadviesdienst (LRF Konsult) was de stijging in 2010 groter dan verwacht. De ontwikkeling wordt gestuwd door de akkerbouw en melkveehouderij, waar de ondernemers mikken op schaalvergroting om het rendement te verbeteren. ”De signalen van de banken zijn dat grondkoop op de lange termijn een goede zaak is. Het plafond qua verhouding grondprijs en beleningsgraad is bovendien nog niet bereikt,” meent LRF Konsult.

Of registreer je om te kunnen reageren.