Home

Nieuws 183 x bekeken

Spoeddebat transgene politiek Verburg

Den Haag – De Kamer wil een spoeddebat over de bewering dat oud-landbouwminister Gerda Verburg de politiek buitenspel wilde zetten om de teelt van transgene gewassen te stimuleren.

Een verzoek van de Christenunie daartoe werd woensdag gesteund door PvdA, Groenlinks, Partij voor de Dieren en SGP.

Aanleiding is een artikel in NRC Handelsblad op basis van nieuwe Wikileaksdocumenten. De tweede man van de Amerikaanse ambassade in Den Haag doet in een bericht van 7 februari 2009 verslag van een gesprek dat hij had met directeur Frans Claasen van het Productschap voor Margarine, Vetten en Oliën (MVO).

"Hij (Claasen, red.) zei dat Verburg sterk voor GGO's is en dat ze genoeg heeft van de huidige blokkades in het goedkeuringsproces", schrijft de ambassade. "Verburg hoopt het proces zo te kunnen amenderen dat voedsel en veevoer met GGO's meteen kunnen worden ingevoerd zodra de Efsa ze veilig heeft verklaard, met voorbijgang aan het politieke proces."

Gedoeld wordt op een voorstel van Verburg om na toetsing door Europese voedselveiligheidsorganisatie Efsa lidstaten zelf te laten beslissen of zij de teelt van transgene gewassen al dan niet toestaan. De voormalig CDA-minister hoopte hiermee de impasse in Europa over dit onderwerp te doorbreken. Dat is haar overigens niet gelukt, want het plan is vooralsnog niet aangenomen.

Volgens Kamerlid Esmé Wiegman (Christenunie) moet de huidige staatssecretaris van landbouw Henk Bleker tekst en uitleg geven over de inzet van Verburg destijds. Ook eist zij dat hij afspraken tussen Kamer en kabinet over transgene gewassen opnieuw bevestigt. Voorafgaand aan het spoeddebat wil het parlement een brief van Bleker.

Of registreer je om te kunnen reageren.