Home

Nieuws 4 reacties

Spoeddebat effecten intensieve veehouderij

Den Haag - De Tweede Kamer houdt binnenkort een spoeddebat met minister Edith Schippers van Volksgezondheid over de gezondheidseffecten van de intensieve veehouderij voor omwonenden. Een verzoek tot een debat van SP-Kamerlid Henk van Gerven kreeg dinsdag ruime steun.

Het onderzoek naar de relatie tussen de intensieve veehouderij en de gezondheid kwam er eind 2009 op verzoek van de GGD'en van Noord-Brabant en Zeeland. De onderzoekers stonden onder leiding van het instituut IRAS van de Universiteit Utrecht. Ze hebben onder meer de aanwezigheid van fijnstof, bacteriën en virussen in de buurt van grote veehouderijbedrijven gemeten. Speciale aandacht was er voor mensen met luchtwegaandoeningen, zoals astma, COPD of longontsteking.

Het onderzoek is afgerond, maar nog niet openbaar gemaakt. De Kamer wil het rapport zien en daarover in debat met Schippers.

Volgens Van Gerven hebben omwonenden rond bijvoorbeeld de Brabantse megastallen recht om te weten wat de onderzoeken over fijnstof zeggen. ,,Dat is relevant want er is een relatie tussen fijnstof en gezondheidsklachten van mensen en potentieel zelfs sterven. Veel mensen zitten op het rapport te wachten, zeker mensen die in de buurt wonen van grote varkenshouderijen.''

Van Gerven vreest dat het rapport in een bureaula dreigt te verdwijnen op de ministeries van Volksgezondheid en van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. ,,Van de Q-koorts hebben we geleerd dat we niks onder de pet moeten houden; daar heeft het nu wel weer de schijn van. Kennelijk staan er zaken in waar onrust over gaat ontstaan.''

Een spoeddebat is voor de SP extra urgent omdat er in Brabant wordt gediscussieerd over uitbreiding van de megastallen. De SP wil die uitbreiding stopzetten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Er is sprake van efficiente veehouderij, ik wil die andere term niet meer horen of zien in de media.

 • no-profile-image

  Efficient? Zie de berichten van de afgelopen tijd over de zwarte mest. Met de "wetenschap" van de WUR kun je alle kanten op. Men (lees: Martin Scholten) presteert het zelfs om te beweren dat intensieve veehouderij milieuvriendelijker is dan extensieve. Tja, zolang je geen onderscheid maakt tussen de verschillende mineralen.....

 • no-profile-image

  Mineralen zijt gij en tot organismen zult gij wederkeren! (Speuken 13 vers zus en zoveel)

 • no-profile-image

  Gerda

  Het is niet ondenkbaar om burgers in het buitengebied te verplaatsen naar woonkernen.

Of registreer je om te kunnen reageren.