Home

Nieuws 204 x bekeken

Spanje krijgt steun in strijd tegen Marokko

Brussel – De meerderheid van de landbouwcommissie van het Europees Parlement zegt nee tegen de bekrachtiging van het landbouwhandelsakkoord van de Europese Commissie met Marokko. Onder meer de Liberalen en de Groenen hebben tegen gestemd.

Bezwaren waren er al langer. Met name bij tomatentelers uit Spanje. Het akkoord betreft namelijk een aanpassing van de afspraken met Marokko over het gedeeltelijk openstellen van de EU-grenzen voor groente en fruit, tomaten in het bijzonder.

Voor de Zuid-Europese telers betekent dit steun uit onverwachte hoek. Juristen van het Europees Parlement hebben onvoldoende bewijs gevonden dat de ratificatie positief zou uitpakken voor de Westelijke Sahara, dat onder controle staat van Marokko.

De commissie Verzoekschriften van het Europees Parlement (EP) heeft de Europese Commissie verzocht zich uit te spreken over de negatieve gevolgen van de onjuiste naleving van het huidige akkoord door Marokko en stelt voor de minimumprijzen waarvoor de tomaten op de EU-markt komen, te verhogen. Dit op verzoek van Fepex, de Spaanse organisatie van exporteurs en producenten van groente en fruit.

Acceptatie zou betekenen dat Marokko 52.000 ton meer tomaten mag exporteren naar Europa. Deze uitbreiding zou bovenop het bestaande quotum (233.000 ton) komen. Die uitbreiding is niet drastisch. Het gaat volgens de Europese Commissie om liberalisering van 0,6 procent van de Europese tomatenmarkt.

agd.media

Of registreer je om te kunnen reageren.