Home

Nieuws 216 x bekeken

Snel debat over megastallen

Den Haag – Staatssecretaris Henk Bleker (ELI) wil vaart maken met het maatschappelijk debat over megastallen. Dit debat moet nog voor de zomer worden afgerond.

Dat heeft Bleker gisteren gezegd in de Kamer, in een overleg over de dierhouderij. Voor een tijdelijke stop op het bouwen van stallen, zoals de PvdD wil, voelt Bleker niets. Hij erkent dat er weerstand is tegen megastallen, maar wil in het debat horen hoe breed die weerstand leeft. Ook juridisch acht hij dit onmogelijk.

Na het maatschappelijk debat stelt Bleker een visie op de dierhouderij op; deze stuurt hij in oktober naar de Kamer. Rond de zomer moet onderzoek van het RIVM naar de relatie tussen intensieve veehouderij en volksgezondheid klaar zijn. Ook dat neemt hij mee in zijn visie.

Uitgangspunt is volgens Bleker ”dat economische en technische ontwikkelingen nooit ongestoord kunnen plaatsvinden. Op zeker moment is de normatieve vraag aan de orde: is dit aanvaardbaar?” Dat megastallen mogelijk beter zijn voor gezondheid, dierwelzijn en milieu en passen in het landschap, doet daar niets aan af, zei hij.

Hij sprak zich weer uit tegen holdings, die ’zetbazen’ op megabedrijven aanstellen. ”Deze staan los van de omgeving, en leggen de bijl aan de wortel van het gezinsbedrijf.”

Het politieke debat over de megastallen, op basis van Blekers visie, wil de staatssecretaris nog dit jaar afronden.

De Tweede Kamer heeft op eigen initiatief een ’themacommissie dier’ ingesteld, die zich buigt over de randvoorwaarden voor veehouderij in Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.