Home

Nieuws

Slachtrunderen mogelijk niet meer in dubbeldekswagens

Zoetermeer – Het ministerie van ELI wil vanaf 1 april het vervoer van slachtrunderen ouder dan één jaar niet meer toestaan in dubbeldeksveewagens. Dit bevestigde de ministerieel vertegenwoordiger van ELI in de vergadering van het PVV-bestuur.

Het voornemen vloeit voort uit de discussie die anderhalf jaar geleden ontstond over de stahoogte voor runderen in veewagens. Het leidde tot een onderzoek door Livestock sciences van Wageningen UR. Het rapport is in december gepresenteerd.

Nederland is volgens NBHV-voorzitter Piet Thijsse het enige land in de EU die deze eis gaat stellen. “Hoe gaat het ministerie om met internationale vervoerders die hier rijden?” Ook wees Thijsse op de kapitaalsvernietiging waarvoor transporteurs zich zien gesteld. “Er zijn transporteurs die hebben geïnvesteerd in dure Comfort Class-veewagens er van uitgaande dat dubbeldeks vervoer mogelijk blijft. Zij moeten deze dure veewagens nu voor een groot deel in twee maanden afschrijven.”

COV-voorzitter Jos Goebbels wees er op dat Nederland met deze maatregel een uitzonderingspositie inneemt en er dus geen sprake is van een gelijk speelveld binnen Europa. Wij vinden dat deze maatregel in Brussel moet worden genotificeerd. Het kan niet dat er al een wet ligt zonder Brusselse goedkeuring”, aldus Goebbels.

Het PVV stuurt nu een brief richting de staatssecretaris waarin de grieven op een rij worden gezet en waarin het PVV eist dat de voorgeenomen maatregel wordt voorgelegd in Brussel ter notificatie.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.