Home

Nieuws 239 x bekeken

Slachthuizen Wales bedreigd door kostenplan

Cardiff – De meerderheid van de slachthuizen in Wales worden bedreigd met sluiting als de slacht- en vleesbedrijven zelf de kosten van de verplichte keuringen moeten gaan betalen. Vooral kleinere en middelgrote slachtbedrijven, die van levensbelang zijn voor het Welsh platteland, dreigen het slachtoffer te worden.

Dat schrijft de Farmers Union of Wales naar aanleiding van de plannen van de Food Standards Agency om de keuringskosten volledig voor rekening van de gebruikers te laten komen.

Vorige week stelde voorzitter Jeff Rooker, een voormalige staatssecretaris van landbouw, nog dat de dienst ’de kosten van de keuringen niet langer kan subsidiëren’. De Britse vee- en vleeswereld bestrijdt de plannen op alle mogelijke manieren en daar heeft de FUW zich nu bij gevoegd.

Volgens de Welsh boerenbond worden de helft van alle runderen, 70 procent van de schapen, een kwart van de varkens en 40 procent van het pluimvee in Wales geslacht in onafhankelijke kleinere of middelgrote bedrijven. ”De plannen ondermijnen dergelijke bedrijven en spelen de grote supermarkten die de voedselketen nu al domineren rechtstreeks in de kaart”, aldus voorzitter Gareth Vaughan.

Hij voegt er aan toe dat de overheid boeren juist stimuleert om zich op nichemarkten te richten. ”Daarbij is het essentieel dat de dieren plaatselijk geslacht kunnen worden. Veel mensen kopen bij de eigen slager omdat het vlees plaatselijk geproduceerd en geslacht is en dus over minimale afstanden is aangevoerd.”

Of registreer je om te kunnen reageren.