Home

Nieuws

Sector wil interventie opnieuw op de kaart zetten

Barendrecht - Afzetorganisaties in groenten en fruit dringen bij het ministerie van ELI opnieuw aan op herinvoering van het interventiesysteem voor groenten en fruit.

Koepel DPA, PT en ELI praten over een nieuwe nationale strategie voor de gemeenschappelijke marktordening (GMO). Dat is de Nederlandse vertaling van de Europese GMO-regels. DPA heeft het punt van interventie ingebracht.

Het gaat om een beperkte interventie, stelt directeur Hans van Es. "Vorig jaar zag je dat witloftelers uit Nederland, België en Frankrijk samen spraken over de markt en onder bepaalde omstandigheden interventie kunnen toepassen. Nederland kon dat niet omdat de Europese mogelijkheid niet in de nationale strategie was opgenomen."

Als ELI instemt met de nationale strategie, worden de regels in 2012 ingevoerd. Dan moet vòòr 1 mei een akkoord gesloten worden. Volgens Van Es hangt veel af van nieuwe aanpassingen aan de Europese GMO-regels. "Er circuleren nu voorlopige voorstellen. We willen de uiteindelijke teksten afwachten om de mogelijkheid te creëren af te wijken in de nationale strategie." Wat de mogelijke aanpassingen zijn, wil Van Es niet zeggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.