Home

Nieuws

Schaderegeling Moerdijk nog onzeker

Den Haag - Het is nog steeds onzeker of er een garantieregeling voor boeren en tuinders in de omgeving van Moerdijk komt.

Een spoeddebat in de Tweede Kamer leidde donderdagochtend niet tot de gewenste duidelijkheid, omdat een brief van staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) over dit onderwerp nog in het kabinet moet worden besproken. Dat gebeurt vrijdag.

Begin januari brandde chemiebedrijf Chemie-Pack in Moerdijk volledig af. Boeren en tuinders in de omgeving hebben als gevolg daarvan meer dan één miljoen euro schade geleden. De oppositie vindt dat het kabinet dit moet vergoeden. De kosten zouden later op de verzekeraars van Chemie-Pack kunnen worden verhaald. Esmé Wiegman (Christenunie) heeft hiertoe een motie ingediend.

De coalitiefracties VVD en CDA en ook gedoogpartner PVV willen zo ver vooralsnog niet gaan. Kamerlid Ger Koopmans (CDA) vreest dat een garantieregeling een precedent schept met als gevolg dat de overheid bij elke brand een regeling moet treffen. Volgens Esther Ouwehand (PvdD) is het vreemd dat de christendemocraten de sector wel willen helpen met een opslagregeling voor varkens, maar niet door een schadevergoeding voor te schieten.

In afwachting van het kabinetsberaad hield Bleker zijn kruit droog. Hij benadrukte alleen dat een eventueel noodfonds niets afdoet aan de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid van Chemie-Pack zelf. Bovendien moet een schaderegeling eerst ter goedkeuring aan de Europese Commissie worden voorgelegd, aldus de staatssecretaris. Net als Koopmans vreest hij voor precedentwerking.

Bleker heeft de Kamer beloofd uiterlijk maandagavond zijn brief te versturen. Dinsdag kan dan over de motie van Wiegman worden gestemd. De PvdA heeft alvast een nieuw spoeddebat aangevraagd. LTO, dat met het ministerie van Economische Zaken in onderhandeling is over deze kwestie, zegt goede hoop te hebben op een adequate regeling.

Of registreer je om te kunnen reageren.