Home

Nieuws 3 reacties

SP wil opheldering over natuursubsidie Bleker

Den Haag – De SP-fractie wil opheldering over de natuursubsidie die staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) met zijn ex-partner kreeg voor de ontwikkeling van landbouwgrond tot natuur. Toen de Groninger nog geen staatssecretaris was, is bijna 175.000 euro natuursubsidie toegezegd. Na een bericht daarover in Trouw zei Bleker dinsdag dat de grond op naam stond en staat van zijn partner, van wie hij inmiddels is gescheiden.

De staatssecretaris zegt zich zeer betrokken te voelen bij de ontwikkeling van het gebied in het Groningse Vlagtwedde. Er wordt gewerkt aan een stuk bos en ”vijf hectaren aan bloemrijke graslanden waar Welsh pony’s lopen”. Het fokken van deze pony’s is Blekers hobby, maar zegt de dieren wegens zijn functie nu bij zijn zoon te hebben ondergebracht.

In 2005-2006 is 143.988 euro uitgekeerd ter compensatie voor de waardedaling die ontstaat als landbouwgrond de bestemming natuur krijgt en de rest van het geld is bedoeld voor de herinrichting. Bleker benadrukte dat het om een natuursubsidie voor particulieren gaat die de regering ”zeker niet” wil afschaffen. Volgens hem gaat het om een regeling die particulier initiatief stimuleert en dat vindt het kabinet belangrijk.

Bovendien bespaart volgens Bleker de subsidieregeling geld voor de overheid, omdat alleen de waardevermindering van de grond wordt betaald (80 procent) en de grond niet opgekocht hoeft te worden. ”Een voordeel van 20 procent is al gauw 6000 tot 7000 euro per natuurhectare”, aldus de CDA-bewindsman. Hij verwacht dat nog voor de zomer duidelijk wordt hoeveel geld er de komende tijd is voor de regeling en aankoop van natuurgronden.

De SP wil het naadje van de kous weten over de kwestie en zal vragen om een brief van het kabinet. Ook voor D66 is het nieuws, naar buiten gekomen via een WOB-verzoek van Trouw, reden opnieuw aan de bel te trekken bij premier Mark Rutte. D66 vroeg al vier keer eerder om informatie over de zakelijke belangen van bewindspersonen.

D66-Kamerlid Gerard Schouw: ”Bewindspersonen kunnen financiële en zakelijke belangen in ondernemingen of onroerende zaken op afstand zetten. Als het parlement niet weet welke belangen bewindspersonen hebben, kunnen wij niet controleren of zij integer handelen en of besluiten hun zakelijke belangen bevorderen” ANP.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Het verhaal is toch helder verder tot de orde van de dag.

  • no-profile-image

    Zo is dat. Ze hebben weer een hypeje gevonden.

  • no-profile-image

    De SP wil het naadje van de kous van ex-mevrouw Bleker weten. Daar ken best wereris een ladder in zitten!

Of registreer je om te kunnen reageren.