Home

Nieuws

SER ziet ook kansen landbouw bij biobased economy

Den Haag – De zogenoemde ’biobased economy’ biedt juist Nederland veel kansen. Het kabinet moet de ontwikkeling ervan bevorderen, maar wel op een duurzame manier.

Dat adviseert de Sociaal-Economische Raad (SER) in het advies Meer chemie tussen groen en groei, dat donderdag werd aangeboden aan minister Maxime Verhagen van Economische Zaken.
De biobased economy richt zich op het vervaardigen van niet-voedselproducten (zoals cosmetica, bioplastics en biobrandstoffen) uit plantaardige en dierlijke grondstoffen (bijvoorbeeld gewasresten en mest).

Nederland is bij uitstek geschikt voor de biobased economy, omdat de agro-industrie, papier-, chemie-, energie- en logistieke sector er sterk is. De nadruk moet volgens de SER liggen op hoogwaardige toepassingen, met name in de chemie en materialen.

SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan zei bij de presentatie van het rapport vooral kansen te zien voor toelevering door de land- en tuinbouw en voor chemische en technologische toepassingen.
Het kabinet moet daarbij wel duurzaamheid voor ogen houden, meent de SER. Zo gaat de productie van biobrandstoffen en teelt van biomassa nog te vaak ten koste van de voedselvoorziening. Ook wordt extra landbouwgrond in gebruik genomen, waardoor de CO2-uitstoot toeneemt. Bovendien zijn de arbeidsomstandigheden vaak slecht.

Minister Verhagen zei enthousiast te zijn over het advies, dat volgens hem goed aansluit bij de innovatieagenda van het kabinet. Geld om de biobased economy te stimuleren is er echter niet. ”Dat ligt op het bord van het bedrijfsleven. De overheid kan dit faciliteren en voor de juiste randvoorwaarden zorgen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.