Home

Nieuws

Russische toetreding WTO ter stemming in zomer

Moskou - Onderhandelingen over Russische toetreding tot de wereldhandelsorganisatie WTO zijn niet voor mei afgerond.

Dat zegt de Russische hoofdonderhandelaar Maxim Medvedkov tegenover persbureau Reuters. Er kan daardoor nog niet tijdens de voorjaarssessie van de WTO worden gestemd over de toetreding.

Volgens Medvedkov kunnen de besprekingen in ieder geval wel voor belangrijke Amerikaanse en Russische verkiezingen worden gevoerd. De Algemene Raad die kan beslissen over toetreding komt in juli samen. De directeur-generaal van de WTO, Pascal Lamy, heeft eerder aangegeven dat Rusland nog dit jaar kan toetreden.

Rusland heeft reeds deals gesloten met de VS en de EU en overlegt nu vooral over hoe binnen de WTO om te gaan met de douane-unie met Wit-Rusland en Kazachstan. Alle 153 lidstaten hebben het vetorecht en Georgië heeft eerder gedreigd toegang te blokkeren. Georgië eist dat het douaneposten mag inrichten bij de grens tussen Rusland en Zuid-Ossetië en Abchazië, twee afvallige provincies die vrijwel alleen door Rusland als onafhankelijke staten worden betiteld.

Het Russische leger houdt Georgië op afstand. In de laatste overlegronde nam Georgië deel en was van grieven geen sprake meer, aldus Medvedkov. Wanneer Rusland toetreedt tot de WTO heeft dit mogelijk grote consequenties voor de handel in agrarische grondstoffen. Rusland geldt als grote producent van graan en als grote importeur van zuivel en vlees. Per saldo zal de EU volgens experts meer agrarische producten kunnen uitvoeren naar Rusland.

Of registreer je om te kunnen reageren.