Home

Nieuws

Rusland staat controles Nederlandse labs weer toe

Moskou – Rusland heeft twee Nederlandse laboratoria opnieuw erkend voor het uitvoeren van monstername voor voedselveiligheidscerticaten voor groente en fruit voor de Russische markt. Het betreft de bureau Grond, Gewas en Milieu Laboratorium Zeeuws-Vlaanderen en TNO Blgg AgriQ uit Wageningen, meldt de Russische voedselveiligheidsdienst Rosselkhoznadzor.

Beide laboratoria hebben zich verweerd tegen de uitsluiting door Rusland in 2010. De Russische ban tegen het Zeeuwse lab is aangevochten bij de Europese Commissie. Vier van de zes gemelde overschrijdingen betreft partijen die het lab niet heeft gekeurd, stelde het lab destijds.

De Nederlandse laboratoria hebben afgelopen jaar met de handel gewerkt aan een betere procedure. Tot voor kort was het allerminst zeker dat de onderzochte monsters werkelijk betrekking hebben op de geleverde partij, omdat over de monstername geen regels bestaan. Rusland heeft deze nieuwe procedure nu officieel erkend.

Of registreer je om te kunnen reageren.