Home

Nieuws 1 reactie

Rabobank: prijzen mais en soja stijgen verder

Utrecht – De Rabobank ziet de prijs van mais en soja de komende maanden nog verder stijgen. Soms historisch hoge prijzen hebben volgens de bank de vraag op de wereldmarkt niet ”betekenisvol” doen dalen. Landen kopen op grote schaal granen en oliezaden enerzijds om de inflatie te beperken.

De grootste financier van de Nederlandse landbouw denkt ook dat het Amerikaanse ministerie van landbouw de productie van ethanol in de VS nog altijd onderschat. Onlangs verhoogde het ministerie de verwachte ethanolproductie.

In de VS wordt meer dan een kwart van de maisoogst gebruikt voor de productie van ethanol. Mais wordt vaker gebruikt omdat suiker door de prijs op dit moment voor raffinaderijen niet interessant is.

In het tweede kwartaal stijgen de prijzen voor mais en sojazaden tot respectievelijk 7,25 en 15 dollar per bushel. Dat komt neer op respectievelijk 211 en 407 euro per ton, een toename van 6 procent ten opzichte van de Rabobank-prognoses voor het eerste kwartaal. De maisprijs krijgt verdere stimulans doordat oogsten in Zuid-Amerika en vooral Argentinië zullen tegenvallen, aldus de bank.

De productie van soja daalt dit seizoen met 7 miljoen ton tot 253 miljoen ton, aldus de Rabobank. Het Amerikaanse ministerie van landbouw gaat uit van een daling van de sojaproductie van 4,5 miljoen ton. De tarweproductie van Australië komt uit op 24 miljoen ton, aldus de Rabobank. Mogelijk is de helft van de productie van voerkwaliteit.

Eén reactie

  • no-profile-image

    De grootste oorzaak van de sterk gestegen graanprijzen is de politiek. Kijk naar het export verbod van Rusland, het export quotum van Oekraine. De recente grote paniekaankopen van tarwe door de presidenten (dictaters) van Egypte, Algerije en andere Noord Afrikaanse landen om hun eigen hagje te redden. Waarom niet kopen afgelopen juni toen de tarweprijs laag was. Op 2 jaren na (2000 en 2001) was de wereld tarwe voorraad op 1 juli 2010 de grootste ooit. In de jaren 80 van de vorige eeuw toen de te grote europese graan en boterbergen een groot politiek probleem was. Waren de wereldvoorraden van tarwe een stuk lager dan nu. De natuur mannen vertelden al dat er in Nederland geen landbouw meer nodig was. En ook de te snelle uitbreiding van de te sterk gesubsidieerde ethanol uit de mais in de VS. Van 10% naar 15% bijmenging met benzine. Deze politieke beslissing is afgelopen december genomen in een oververhitte graanmarkt. Nu gaat er al 38% van de VS mais naar ethanol productie (en geen 25% zoals de rabobank schrijft) En straks wordt dit 60%!!! Dit betekend dat nu al 15% van de wereldproductie mais wordt gebruikt voor ethonal productie en dit gaat naar 25%!!! Dit wordt nooit geen duurzame oplossing voor de vervanging van aardolie. Zeker gezien dat men maar 15% van de benzine vervangt van alleen de personenwagens in de VS. Gevolg de speculanten kunnen nu hun gang gaan in een door de politiek ontregelde markt. Zonder de invloed van de politiek op de prijzen kunnen speculanten ook bontgenoten van de boeren zijn, door betere prijzen voor de boeren en kunnen daardoor voor meer tegengewicht zorgen tegen verwerkers en grootwinkel bedrijven. Bij een goede oogst dit jaar en zonder veel politieke invloed kunnen de prijzen snel weer in elkaar storten. Bij lage graanprijzen moeten de politiekers kopen om hun graanvoorraden op peil te brengen en zo ook de prijs te steunen. Alleen de slechte graanoogsten worden nu sterk uitvergroot, De goede graanoogsten zoals nu in Brazilie, Africa en India daar wordt geen aandacht aan gegeven. dit zijn toch belangrijke productie gebieden.

Of registreer je om te kunnen reageren.