Home

Nieuws

Rabobank: financiering koppelen aan plukkeurmerk

Utrecht - De Rabobank zal bij financieringsaanvragen van champignonbedrijven rekening houden met een keurmerk voor eerlijk plukken.

Teelt en handel werken momenteel aan plannen om uitwassen met personeel in de champignonsector tegen te gaan met een keurmerk voor eerlijk plukken. Rabobank nam daarin mede het initiatief om partijen bij elkaar te krijgen.

Volgens Dick Oosthoek, directeur akker- en tuinbouw van de Rabobank, is het mogelijk dat de bank nog wel bedrijven financiert zonder keurmerk, maar wordt het wel moeilijker. “We zullen in dat geval het gesprek aangaan om ze te bewegen te certificeren. Met keurmerk kun je risico’s beter beheersen op het bedrijf. Met een hoger risicoprofiel kan het leiden tot een hoger tarief of afwijzing van de financieringsaanvraag.”

Via het keurmerk worden telers gedwongen af te zien van beloning via bijvoorbeeld Polenconstructies. Daar zitten risico’s aan, denkt Oosthoek, zoals rechtszaken en forse boetes. Die risico’s kunnen de bedrijfsvoering in gevaar brengen.

ABN Amro stelt het nog te vroeg te vinden om bedrijven uit te sluiten voor financiering zonder keurmerk. “We moeten eerst goed kijken naar de reden waarom een bedrijf niet mee zou doen. Het kan zijn dat het bedrijf al alles goed doet en daar zelf een merk voor voert.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.