Home

Nieuws 189 x bekeken

’Provincies draaien niet geheel op voor bezuiniging EHS’

Den Haag – De provincies zijn bereid een bijdrage te leveren aan de bezuiniging op de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), maar het kabinet kan de rekening niet in haar geheel bij de provincies leggen.

Dat zegt de Brabantse gedeputeerde Ruud van Heugten (CDA) namens de provincies. Volgens Van Heugten wekt staatssecretaris Henk Bleker (ELI) ten onrechte de indruk dat hij een akkoord heeft met de provincies over hun bijdrage. ”Bleker lijkt te denken: het is kat in het bakkie, de provincies lossen het wel op, de bezuiniging is binnen. Maar dat is niet het geval.”

Het kabinet wil de komende jaren 600 miljoen bezuinigen op de aanleg van de EHS. De provincies zijn verantwoordelijk voor de uitvoering daarvan. Overleg tussen de provincies en Bleker is tot nu toe vruchteloos geweest.

Deze week confronteerden de provincies Bleker met een mogelijke overschrijding van het plattelandsbudget (waar de EHS onder valt) met circa 1 miljard euro. De staatssecretaris noemde dit ”volstrekt onacceptabel” en dreigt met ”vergaande maatregelen”.

Een externe procesmanager moet het vastgelopen overleg over de EHS gaan vlot trekken. Wie dat wordt is nog niet bekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.