Home

Nieuws

’Provincie spendeert te veel’

Den Haag – De provincies zijn voor bijna 1 miljard euro te veel aan natuur- plattelandsverplichtingen aangegaan. Staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) noemt deze overschrijding van het budget ’volstrekt onaanvaardbaar’.

Gisteren debatteerde de Tweede Kamer met Bleker over de bezuinigingen op de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Het kabinet wil tot 2013 maximaal 3,5 miljard euro uitgeven aan dit beleid. Oorspronkelijk was 4,1 miljard begroot. Omdat de provincies zich voor 4,9 miljard hebben vastgelegd, is er een gat van 1,4 miljard ontstaan.

Bleker meldde in de Kamer dat na overleg met de provincies is overeengekomen dat de regionale besturen 1 miljard aan verplichtingen schrappen. De volgende stap is dat de twee partijen gaan onderzoeken of het mogelijk is verder aan een compactere EHS te bouwen met een budget van 3,5 miljard. De discussie over de resterende 400 miljoen is voorlopig geparkeerd.

In het debat kwam het tot een flinke botsing tussen Bleker en de meeste oppositiefracties. Zo noemde SP’er Henk van Gerven het beleid dom en de overheid onbetrouwbaar. Volgens Esmé Wiegman (CU) is er sprake van een staatssecretaris ’met een gesloten agenda en een gesloten portemonnee, die dictaten afkondigt’.

Bleker vindt die kritiek onterecht. Het is volgens hem vanzelfsprekend dat er in economisch zware tijden op natuur wordt bezuinigd. Zijn eigen EHS-plan zou bovendien meer kosteneffectief zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.