Home

Nieuws 232 x bekeken

Protest in Amsterdamse Waterleidingduinen

Zandvoort - Aan een protestwandeling door de Amsterdamse Waterleidingduinen hebben zondag meer dan honderd mensen deelgenomen.

In de Waterleidingduinen zorgen de damherten voor overlast voor het verkeer, bewoners en boeren. De dieren veroorzaken verkeersongelukken en schade aan tuinen en bollenvelden. De provincie Noord-Holland wil de dieren afschieten en heeft dit vastgelegd in het Faunabeheerplan. De PvdD is tegen het afschieten van de dieren en wil hekken plaatsen.

Volgens de PvdD is een deel van de hekken niet of slecht geplaatst. ,,In het verleden is besloten dat er hekken moesten komen en die moeten nu versneld worden aangelegd'', aldus Van Liere. Tijdens de wandeling kwam de groep een tiental damherten tegen. ,,Het is prachtig om oog in oog te staan met een wild dier.''

Niet alleen die ervaring is waardevol, maar het levert ook een economisch voordeel op. ,,Omdat mensen hier de dieren kunnen zien, komen ze speciaal hier een wandeling maken'', legt Van Liere uit. Volgens de lijsttrekker profiteren horecaondernemers in de omgeving hiervan.

De PvdD vreest dat het afschieten van de dieren alleen maar meer overlast zal veroorzaken. ,,De groep damherten is jarenlang met rust gelaten. Als er op ze geschoten gaat worden, jaag je de dieren alleen maar meer op en trekken ze misschien de bebouwde kom in.''

De gemeente Amsterdam, eigenaar van de Amsterdamse Waterleidingduinen, moet nog een besluit nemen over het Faunabeheerplan van de provincie.

Of registreer je om te kunnen reageren.