Home

Nieuws

'Productiviteit in Duitse varkenshouderij kan nog stukken beter'

Darmstadt – In de Duitse varkenshouderij kan de productiviteit nog fors worden opgekrikt. Dat stelt het landelijke praktijkonderzoeksinstituut voor bouw en techniek KTBL in Darmstadt vast in een studie.

Uitgaande daarvan zou de vleesproductie gerekend per stalplaats per jaar tot 2020 met 22 kilo kunnen groeien naar 275 kilo. Dat komt ten opzichte van 2010 neer op een groei met 9 procent. Tien jaar geleden was het overeenkomstige productiviteitscijfer 245 kilo. Het potentieel kan worden benut door een verdere verbetering van de genetica, het management en de beschikbare techniek.

”De kwalificatie van de varkenshouder en het personeel is een wezenlijke succesfactor,” aldus hoogleraar Thomas Jungbluth het instituut. ”Zelfs bij de bovengemiddeld succesvolle bedrijven worden nog steeds zeer uiteenlopende prestaties gehaald. Bij vleesvarkens lopen de verschillen bij de groei per dag op tot 90 gram. Bij zeugen gaat het om meer dan drie biggen per jaar.”

Of registreer je om te kunnen reageren.