Home

Nieuws

Prijs voor suiker daalt hard na historisch hoogtepunt

Londen – De prijs voor ruwe suiker is op de termijnmarkten van Londen (Liffe) en New York (ICE) scherp gedaald.

In Londen begon de beurs woensdag met een prijs van 765 dollar (560 euro) per ton voor levering in maart, het meest verhandelde contract.

Vorige week tikte de suikerprijs nog het hoogste niveau sinds 1980 aan: bijna 800 dollar (586 euro) per ton. Rabobank schreef eerder dat door productieproblemen in Australië de consumptie in het komend seizoen de productie overstijgt. De productie in India, de op één na grootste producent van suiker, valt volgens de Indian Sugar Mills Association ook enigszins tegen.

De daling wordt vooral toegeschreven aan de beslissing van de Chinese centrale bank de rente te verhogen, waarmee economische groei in China mogelijk enigszins wordt afgeremd. Bovendien lijkt de suikerproductie in Brazilië na enkele weken slecht weer toch aan te trekken. De prognoses voor 2011/2012 bewegen zich nu rond de 560 miljoen ton.

Deels kan de scherpe daling van de prijs mogelijk ook verklaard worden uit winstnemingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.